П`ятниця, 26.04.2024, 03:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
ТУРИЗМ
ЗАСТАВНІВЩИНА ІНВЕСТИЦІЙНА
СОЦІАЛЬНА СФЕРА
ПІДПРИЄМНИЦТВО І РЕГУЛЯТОРНА ПОЛІТИКА
Місцевий розвиток орієнтований на громаду
Архів записів

Головна » 2013 » Лютий » 4 » Інформація про кращий досвід впровадження "місцевих реформ" у залучені соціальних інвестицій
17:05
Інформація про кращий досвід впровадження "місцевих реформ" у залучені соціальних інвестицій


1. Виклад проблеми

Застаріла матеріально-технічна база закладів соціальної сфери, яка потребує модернізації, впровадження енергозберігаючих технологій, відсутність бюджетних фінансових ресурсів на ці цілі.

2. Суть реформи /реалізовані місцевою владою кроки

З метою вирішення зазначених проблем район подав заявку на участь у Міжнародному проекті ЄС та Програми Розвитку ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", метою якого є сприяння сталому соціально-економічному розвитку територій через підтримку та співфінансування громадських ініціатив.

 Цілями даного проекту є вирішення питань  спрямованих на підтримку сільських громад у вирішенні найважливіших потреб їх розвитку та поліпшені умов життя, що забезпечить створення сприятливого середовища для сталого соціально-економічного розвитку на місцевому рівні шляхом самоорганізації та соціальної активізації громад, розробки та впровадження невеликих за обсягом громадський ініціатив.

 З метою забезпечення якісної реалізації Проекту на території району було вжито відповідних заходів. 

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 27 квітня 2010 року №242р "Про створення Форуму  місцевого розвитку” затверджено склад та Положення Форуму місцевого розвитку, по мірі необхідності проведено його засідання.

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 26 квітня 2011 року № 198р "Про утворення Районного ресурсного центру громад Заставнівського району” на базі управління економіки районної державної адміністрації створено районний ресурсний центр розвитку громад.

30 листопада 2011 року відбулось підписання тристоронньої Угоди між ПРООН, Заставнівською районною державною адміністрацією та Заставнівською радою та оголошено початок та умови конкурсного відбору сільських рад для участі в Проекті.

8 грудня 2011 року за результатами конкурсного відбору місцевих рад затверджено наступні сільські ради:

 1.Кострижівська селищна рада,

 2. Репужинецька сільська рада,

 3. Вікнянська сільська рада,

 4. Горошівецька сільська рада,

 віднесено до резерву для участі в даному такі сільські ради:

 1. Веренчанська сільська рада,

 2. М.Кучурівська сільська рада,

 3. Васловівська сільська рада.

 26.01.  та 27.01.2012 року в смт.Кострижівка селах Вікно, Репужинці та Горошівці відбулись перші діалоги із громадськими організаціями даних сіл в рамках реалізації другої фази Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Під час проведення діалогу були підбиті підсумки анкетування, в яких жителі визначили об’єкти інфраструктури  на яких буде реалізовуватись даний проект. Так, в с.Репужинці і Вікно буде проведено заміну даху школи, в с.Горошівці планується провести систему водопостачання  до школи а також в сел..Кострижівка провести енергозберігаючі заходи в дитячому садку.

 Проведено:

-  юридичну реєстрацію 4 об'єднань громадян-учасників Проекту.

-       навчальні заходи з питань впровадження мікропроектних пропозиції громад, які визначені для участі в проекті.

-  складення та затвердження до фінансування  мікропроектних пропозицій громадських організацій - учасників Проекту.

 Планується:

-       відповідно до передбаченої процедури громадським організаціям провести  конкурси по вибору підрядних організацій-виконавців робіт та приступили до безпосередньої реалізації зазначених проектів.

-       у 2013 році усіма громадськими організаціями освоїти у повному обсязі кошти міжнародної технічної допомоги та завершити реалізацію робочих проектів.

 Фінансові ресурси:

Максимальна сума гранту одного проекту становить $10000. Проекти виконуватимуться на умовах спів-фінансування. Так, Проект надає 50 %, місцеві бюджети - 45%, громади - 5%.

3. Проблеми, які виникли при впровадженні реформи, та спосіб їх вирішення

Район зазнав труднощів зi збиранням коштів, необхідних для функціонування та розвитку організації, визначенням пріоритетних місцевих проблем, які люди вважають за необхідне вирішити, оцінкою та реалістичністю виконання визначених завдань, залученням ресурсiв (з різних джерел).

Гальмував процес i недостатній досвід активу громади в роботі по підготовці необхідної технічної документації. На початковому етапі впровадження Проекту були відсутні фахівці з досвідом впровадження спільних проектів. Взагалі для громад та спеціалістів сільських рад це була нова робота.

4. Отриманий ефект від запровадження місцевої реформи

З метою залучення соціальних інвестицій у район, налагодження співпраці з організаціями громад розпорядженням голови райдержадміністрації створено ресурсний центр Заставнівського району, який зобов'язаний надавати організаціям громад інформаційну, консультативну та координаційну допомогу.

На даний час 4 громадськими організаціями району по спільному проекту Європейського союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» заплановано впровадити 4 мікропроекти на  суму близько 640,0 тис.грн., а саме:

- громадською організацією «Вікно Буковини» с. Вікно заплановано провести енергозберігаючі заходи у Вікнянській ЗОШ І-ІІ ст. по утепленню та перекриттю даху;

- громадською організацією «Горошівчанка», с. Горошівці з метою покращення водопостачання у Горошовецькому НВК заплановано здійснити капітальний ремонт по об’єкту водопостачання;

- громадською організацією «Сам собі господар», смт. Кострижівка заплановано провести енергозберігаючі заходи у Кострижівському ДНЗ, заміна вікон і дверей на металопластикові, утеплення фасаду та реконструкцію системи опалення;

- громадською організацією «Спільне майбутнє», с. Репуженці заплановано провести енергозберігаючі заходи у Репуженецькому НВК з утеплення та перекриття даху.

По даним проектам розроблено проектно-кошторисну документацію, підготовлено та затверджено мікропроектні пропозиції, які відповідають умовам проекту.

Отриманий ефект від впровадження даних проектів передбачає проведення енергозберігаючих заходів та покращення водопостачання в закладах соціальної сфери.

Таким чином, реалізація зазначених проектів дозволила мобілізувати місцеві громади і райдержадміністрацію для прийняття спільних рішень та розподілу ресурсів з метою сприяння принципам сталого розвитку на місцевому рівні. Засвідчило те,  що на місцевому рівні їх органи влади можуть компетентно та ефективно виконувати дані обіцянки та відчутно покращувати своєю діяльністю життя місцевої громади.

Категорія: Новини | Переглядів: 466 | Додав: stasvova | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Управління економічного розвитку та інфраструктури Заставнівської РДА © 2024
Адреса: 59400, м. Заставна, вул. Чорновола, 6
Телефон/факс: (03737) 3-19-89
E-mail: econ_zrda@ukr.net
Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові вказання посилання
на офіційний сайт Управління економічного розвитку та інфраструктури Заставнівської районної державної адміністрації.