Середа, 24.04.2024, 08:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
ТУРИЗМ
ЗАСТАВНІВЩИНА ІНВЕСТИЦІЙНА
СОЦІАЛЬНА СФЕРА
ПІДПРИЄМНИЦТВО І РЕГУЛЯТОРНА ПОЛІТИКА
Місцевий розвиток орієнтований на громаду
Архів записів

Головна » 2016 » Березень » 3 » В РАЙОННІЙ ДЕРЖАВНІЙ АДМІНІСТРАЦІЇ ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ НА ТЕМУ «ІНВЕСТИЦІЇ В РОЗВИТОК ГРОМАДИ ЗАСТАВНІВСЬКОГО РАЙОНУ»
18:42
В РАЙОННІЙ ДЕРЖАВНІЙ АДМІНІСТРАЦІЇ ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ НА ТЕМУ «ІНВЕСТИЦІЇ В РОЗВИТОК ГРОМАДИ ЗАСТАВНІВСЬКОГО РАЙОНУ»

02 березня 2016 року, у рамках щотижневого семінару з головами місцевих рад району, управлінням економічного розвитку та інфраструктури райдержадміністрації було проведено  круглий стіл на тему «Інвестиції в розвиток громади Заставнівського району». 

У роботі круглого столу взяв участь голова районної державної адміністрації Ю.Кітар та його перший заступник Василь Молдован. Голова райдержадміністрації Юрій Кітар зазначив, що бюджетні ресурси органів виконавчої влади були і залишаються обмеженими і недостатніми для вирішення проблем місцевого розвитку. Останнім часом, з огляду на напружену суспільно-політичну ситуацію у країні, можливість отримання субвенції з державного бюджету значно зменшилася. Саме тому пошук інвестора та альтернативних джерел фінансування проектів реконструкції та розвитку соціальної інфраструктури територіальних громад є одним з важливих завдань для місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

       

    Перед слухачами виступив заступник начальника управління економічного розвитку та інфраструктури райдержадміністрації Володимир Стасюк, який окреслив стан та перспективи впровадження інвестиційних проектів в районі. Присутнім було представлено кращі практики з реалізації інвестиційних проектів в Заставнівському районі.

Директор Чернівецького регіонального центру з інвестицій та розвитку Борис Деркач про інструменти місцевого самоврядування для покращення інвестиційного клімату. В своєму виступі він довів присутнім основні шляхи та умови залучення інвестицій в розвиток територій. Обов’язковою умовою покращення інвестиційного клімату має бути прозорість використання коштів та прийняття рішень, партнерські відносини з бізнесом. Для того, щоб на територію населеного пункту зайшов інвестор, прихід якого, згідно досліджень, очікується через 5 років, органи місцевого самоврядування повинні бути заздалегідь підготовлені. Тому потрібно вже тепер вивчати територію, яку можна буде використовувати під індустріальні парки, готувати генеральний план та розвивати сприятливий інвестиційний клімат.

     Голова Буковинської агенції ініціатив та розвитку Олексій Грушко доповідав про розвиток сільського господарства шляхом створення сільськогосподарських кооперативів та про розробку мастерпланів розвитку громад. Як зазначив доповідач, громадська організація, яку він очолює, працює в рамках програми «Україна-Румунія-Республіка Молдова» та надає допомогу всім бажаючим в участі в програмах Євросоюзу. Заставнівська районна центральна лікарня, в свій час взяла участь в двох етапах цієї програми, зараз, в ході другого етапу, в лікарню закуплено новий рентгенівський апарат, а медперсонал мав можливість пройти навчання за кордоном.

   Підписання угоди про асоціацією з Євросоюзом відкрило для громадян України великі можливості брати участь в грантах та отримувати від міжнародних донорів безповоротні грошові кошти для вирішення конкретних проблем. Сучасні інтернет ресурси містять безліч інформації про гранти, в яких можуть брати участь всі бажаючі громадські організації, ініціативні групи та громадяни. В рамках грантів можна реалізовувати як маленькі проекти для оснащення вуличного освітлення, упорядкування дитячих майданчиків, парків та будь-яких ідей для розвитку громади, так і великі багатотисячні проекти. Для цього потрібно виконати певні умови – надати заявку для участі в гранті, в якій викласти обґрунтування потреби, підрахунки, прогнозні результати тощо. Фахівці навели присутнім декілька найбільш популярних для нашого регіону проектів – це СОП «Румунія-Україна», Посольства Японії, Франції, Швеції, Канади, фонд «Монсанто», Британська рада. Долучитися до участі в грантах можуть та повинні найбільш активні  члени територіальних громад, громадські організації. Починати потрібно з малого, а, здобувши досвід та довіру в донорів, учасники грантів з року в рік вдосконалюватимуть свою майстерність з оформлення заявок.

 

Категорія: Новини | Переглядів: 716 | Додав: stasvova | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Управління економічного розвитку та інфраструктури Заставнівської РДА © 2024
Адреса: 59400, м. Заставна, вул. Чорновола, 6
Телефон/факс: (03737) 3-19-89
E-mail: econ_zrda@ukr.net
Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові вказання посилання
на офіційний сайт Управління економічного розвитку та інфраструктури Заставнівської районної державної адміністрації.